OU Portal
  • Log In
  • Welcome
  • Applicants
Z6_60GI02O0O8IDC0QEJUJ26TJDI4
{}

Pomocí tohoto dialogu můžete vyhledat domácí autory, čili autory, kteří jsou vedeni v personálních systémech Ostravské univerzity.

Do našeptávače níže napište hledaný text a tento text bude vyhledán ve jméně nebo příjmení autora. Autoři, kteří budou hledanému textu odpovídat, Vám budou nabídnuti v seznamu. Pomocí myši nebo šipek na klávesnici vyberte požadovaného autora.

Našeptávač : 
Přidat autora k záznamu Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu přidat cizího autora, čili autora, který nemá žádný pracovní ani studijní vztah k Ostravské univerzitě. Takto přidaný autor bude do RIV vykázán jako nedomácí.

Pro přidání autora vepište jeho jméno a příjmení do určených položek.

Jméno :
Příjmení :
Přidat k záznamu Zavřít
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu nahrát soubor PDF. Tento soubor musí obsahovat text tohoto záznamu (text článku, knihy, atd.). Tento soubor je důležitý pro RIV, protože může být použit jako důkaz existence tohoto záznamu.

Pro nahrání souboru klikněte na tlačítko Browse a vyberte soubor, který chcete nahrát. Nahrávání souboru zahájíte tlačítkem Nahrát soubor.

Maximální velikost souboru PDF je omezena na 100 MB.

Soubor : 

Nahrát soubor
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete stáhnout PDF soubor přiřazený tomuto záznamu. Pro stažení souboru klikněte níže na název tohoto souboru a bude Vám nabídnuta možnost soubor uložit.

Věnujte prosím pozornost také velikosti PDF souboru. Velké soubory se mohou stahovat delší dobu, pokud máte pomalé internetové připojení.

Název souboru :
Velikost souboru :
Zavřít
Publikační činnost


preloading...   Probíhá načítání, čekejte prosím...
publicationId :
tempRecordId :
actionDispatchIndex :
navigationBranch :
pageMode :
tabSelected :
isRivValid :
Typ záznamu * : článek v odborném periodiku (J)
Domácí pracoviště * : Ústav fyziologie a patofyziologie (11501)
Název * : Sůl ve společném stravování dětí od 1 roku do 7 let
Citace : Návratová, M. a Petřeková, K. Sůl ve společném stravování dětí od 1 roku do 7 let. Výživa a potraviny. 2020, 2020(1), s. 14-16. ISSN 1211-846X.
Podnázev :
Rok * : 2020
Obor * : Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
Kód ISSN * : 1211-846X
Oficiální název periodika * : Výživa a potraviny
Stát vydavatele periodika * : Česká republika
Svazek periodika * : 2020
Číslo periodika v rámci svazku * : 1
Číslo článku :
Ročník :
Počet stran článku * : 3
Strana od * : 14
Strana do * : 16
Kód UT WoS :
EID :
Poddruh recenzovaného článku : Článek v českém neimpaktovaném recenzovaném časopise (Jrec/Jost)
Klíčová slova anglicky * :
salt, sodium, children, nutrition, institutional diet, standardised recipes for schools
Popis v původním jazyce * :
Výzkumná práce byla zaměřena na sůl ve společném stravování dětí od 1 roku do sedmi let. Hlavním cílem práce bylo zhodnotit obsah kuchyňské soli v pokrmech společného stravování po náhradě jinými surovinami. V teoretické části byla stručně popsána problematika výživy v dětském věku, využití kuchyňské soli a její omezení ve stravě dětí. Vše bylo porovnáno s nejnovějšími vědeckými poznatky. V praktické části byly zhodnoceny jídelníčky třech zařízení připravujících stravu pro děti od 1 roku do sedmi let v Moravskoslezském kraji, kde bylo prokázáno trojnásobné navýšení kuchyňské soli než je doporučená norma dle EFSA. Následně byly všechny receptury opětovně propočítány s náhradou soli jinými surovinami, kde došlo ke snížení v průměru až 2,5 krát. Proto by bylo vhodné přepracovat receptury tak, aby přidávaná kuchyňská sůl nebyla nutná.
Popis v anglickém jazyce * :
The thesis focused on salt in institutional diet of children aged from 1 to 7 years. The main goal of the thesis was to assess the content of salt in food products of an institutional diet after it has been replaced by other ingredients. In the theoretical part the issues of child age nutrition, the use of salt and its restriction in the child age diet were described. Everything was compared with the most recent scientific findings. In the practical part menus of 3 facilities in the Moravian-Silesian region preparing food products for children aged 1 to 7 were evaluated. It showed three times higher intake of salt than the recommended amount by EFSA (European Food Safety Authority). Subsequently all recipes were re-calculated after salt had been replaced by other ingredients. The content was reduced up to 2.5 times. Therefore the recipes were alternated to exclude the adding of salt.
Typ zdroje financování výsledku * : Institucionální podpora na rozvoj výzkumné organizace
Seznam projektů :
ID Projektu Název projektu
Seznam ohlasů : 
Ohlas
R01: RIV/61988987:17110/20:A21023P6

© 2019 Centre for Information Technology

  • Technická podpora :
  • Mgr. Olga Blahutová (phone: +420 597 091 129, phone flap for UO: 1129)
  • Ing. Lucie Svitaneková (phone: +420 597 091 108, phone flap for UO: 1108)
Complementary Content
  • ${title}${badge}
${loading}