OU Portal
  • Log In
  • Welcome
  • Applicants
Z6_60GI02O0O8IDC0QEJUJ26TJDI4
{}

Pomocí tohoto dialogu můžete vyhledat domácí autory, čili autory, kteří jsou vedeni v personálních systémech Ostravské univerzity.

Do našeptávače níže napište hledaný text a tento text bude vyhledán ve jméně nebo příjmení autora. Autoři, kteří budou hledanému textu odpovídat, Vám budou nabídnuti v seznamu. Pomocí myši nebo šipek na klávesnici vyberte požadovaného autora.

Našeptávač : 
Přidat autora k záznamu Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu přidat cizího autora, čili autora, který nemá žádný pracovní ani studijní vztah k Ostravské univerzitě. Takto přidaný autor bude do RIV vykázán jako nedomácí.

Pro přidání autora vepište jeho jméno a příjmení do určených položek.

Jméno :
Příjmení :
Přidat k záznamu Zavřít
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu nahrát soubor PDF. Tento soubor musí obsahovat text tohoto záznamu (text článku, knihy, atd.). Tento soubor je důležitý pro RIV, protože může být použit jako důkaz existence tohoto záznamu.

Pro nahrání souboru klikněte na tlačítko Browse a vyberte soubor, který chcete nahrát. Nahrávání souboru zahájíte tlačítkem Nahrát soubor.

Maximální velikost souboru PDF je omezena na 100 MB.

Soubor : 

Nahrát soubor
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete stáhnout PDF soubor přiřazený tomuto záznamu. Pro stažení souboru klikněte níže na název tohoto souboru a bude Vám nabídnuta možnost soubor uložit.

Věnujte prosím pozornost také velikosti PDF souboru. Velké soubory se mohou stahovat delší dobu, pokud máte pomalé internetové připojení.

Název souboru :
Velikost souboru :
Zavřít
Publikační činnost


preloading...   Probíhá načítání, čekejte prosím...
publicationId :
tempRecordId :
actionDispatchIndex :
navigationBranch :
pageMode :
tabSelected :
isRivValid :
Typ záznamu * : článek v odborném periodiku (J)
Domácí pracoviště * : Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví (11600)
Název * : Význam nutričního poradenství při léčbě obézních pacientů endoskopickými restrikčními metodami
Citace : Petřeková, K., Bužga, M., Janoutová, J. a Machytka, E. Význam nutričního poradenství při léčbě obézních pacientů endoskopickými restrikčními metodami. Gastroenterologie a hepatologie. 2017, roč. 71, č. 3, s. 245-250. ISSN 1804-7874.
Podnázev :
Rok * : 2017
Obor * : Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
Kód ISSN * : 1804-7874
Oficiální název periodika * : Gastroenterologie a hepatologie
Stát vydavatele periodika * : Česká republika
Svazek periodika * : 3
Číslo periodika v rámci svazku * : 25. 10. 2017
Číslo článku :
Ročník : 71
Počet stran článku * : 6
Strana od * : 245
Strana do * : 250
Kód UT WoS :
EID : 2-s2.0-85022028128
Poddruh recenzovaného článku : Článek v databázi SCOPUS (Jsc)
Klíčová slova anglicky * :
obesity-endoscopic treatment-bariatric surgery-nutrition-counseling
Popis v původním jazyce * :
Pacienti podstupující léčbu obezity endoskopickou metodou, kupříkladu zavedení intragastrického balónu nebo provedení endoskopické sleeve gastroplastiky, účinně ubývají na hmotnosti a mění své stravovací návyky lépe, dochází-li k opakovanému kontaktu pacienta s kvalifikovaným odborníkem na výživu. Cílem práce bylo vyhodnocení změn stravovacích návyků u pacientů po endoskopické sleeve gastroplastice, kterým bylo poskytováno komplexní nutriční poradenství. Metody: Vyhodnocení dotazníků stravovacích zvyklostí u 20 obézních pacientů (16 žen, 4 muži), kteří s cílem redukovat nadměrnou tělesnou hmotnost a tělesný tuk podstoupili v roce 2016 endoskopickou terapii metodou endoskopické sleeve gastroplastiky. Pacientům bylo v 1. 3. 6. měsíci po endoskopickém zákroku poskytnuto nutriční poradenství, zúčastnili se edukačního kurzu vaření a zároveň před zákrokem a 6. měsíců po zákroku vyplnili totožný dotazník stravovacích zvyklostí. Vyhodnocení dotazníků mělo za cíl ověřit, zda opakovaně předávaná nutriční doporučení povedou ke změnám ve stravování. Výsledky: Stravovací zvyklosti zaznamenaly signifikantní změny v konzumaci ryb (p = 0,044), jejich zařazování do jídelníčku se zvýšilo. K pravidelnější denní konzumaci došlo také u mléka a sýrů (p = 0,032), byla navýšena konzumace jogurtů a jiných zakysaných mléčných výrobků (p = 0,021). Byla omezena konzumace bílého pečiva (p = 0,038), moučníků a sladkostí (p = 0,002). Pacienti se stravovali pravidelněji (p = 0,013) a více věnovali pozornost složení stravy (p = 0,015). Závěr: Výsledky ukazují, že pravidelné nutriční konzultace, které byly u pacientů prováděny 1., 3. a 6. měsíc po endoskopickém zákroku ovlivnily pozitivně jejich stravovací návyky.
Popis v anglickém jazyce * :
Purpose: The patients who undergo endoscopic treatment of obesity, such as the insertion of intragastric balloon or performance of endoscopic sleevegastrectomy, effectively diminish their weight and change their eating habits more effectively, if they have a repeated contact with a qualified nutritionist. The aim of the study was to evaluate changes in the eating habits of patients after endoscopic sleevegastrectomy who were provided with a nutritional counceling. Methods: An evaluation of food habits questionares concerning 20 obese patients (16 women and 4 men) who in 2016 in order to reduce the excess body weight and body fat underwent endoscopic treatment using endoscopic sleevegastrectomy. The patients after the endoscopic treatment were provided in the first, third and sixth month after the endoscopic treatment with nutritional counceling, they attended educational cooking class and they also completed the food habits questionare before the endoscopic treatment and six months after the endoscopic treatment. The evaluation of the food habits questionaire aimed to verify if repeated nutritional recommendations would lead to any changes in the eating habits. Results: The eating habits showed significant changes in the consumption of fish (p = 0.044), its inclusion in the diet increased. A regular daily consumption of milk and cheese (p = 0.032) has also increased. The consumption of yoghurt and other fermented milk products(p = 0.021) has also increased. The consumption of white bread (p = 0.038), desserts and sweets (p = 0.002) has decreased. The patients were eating regularly (p = 0.013) and paid more attention to their diet (p = 0.015). Conclusion: The results suggest that the regular nutritional counceling which was conducted in the first, third and sixth month after the patient's endoscopic treatment positively affected their eating habits.
Typ zdroje financování výsledku * : Specifický výzkum
Seznam projektů :
ID Projektu Název projektu
Seznam ohlasů : 
Ohlas
R01: RIV/61988987:17110/17:A1801NEB

© 2019 Centre for Information Technology

  • Technická podpora :
  • Mgr. Olga Blahutová (phone: +420 597 091 129, phone flap for UO: 1129)
Complementary Content
  • ${title}${badge}
${loading}