OU Portal
Log In
Welcome
Applicants
Z6_60GI02O0O8IDC0QEJUJ26TJDI4
>
Publ3 search
Error:
Javascript is disabled in this browser. This page requires Javascript. Modify your browser's settings to allow Javascript to execute. See your browser's documentation for specific instructions.
{}
Zavřít
Publikační činnost
Probíhá načítání, čekejte prosím...
publicationId :
tempRecordId :
actionDispatchIndex :
navigationBranch :
pageMode :
tabSelected :
isRivValid :
Typ záznamu:
ostatní
Domácí pracoviště:
Katedra historie (25800)
Název:
Jak se cestovalo v 19. století? Turisty z Čech lákala exotika na Jadranu i svíčková na pláži
Citace
Pezda, J. Jak se cestovalo v 19. století? Turisty z Čech lákala exotika na Jadranu i svíčková na pláži. 2025.
Podnázev
Rok vydání:
2025
Obor:
Klíčová slova anglicky:
tourism, travel, Adriatic, Czechs, Franz Kafka
Popis v původním jazyce:
Zpomalit, změnit životní styl, předejít syndromu vyhoření. Témata, která ve velkém řešíme dnes, byla aktuální už v 19. století. Lidé z vyšších vrstev, včetně třeba Franze Kafky, jezdili do sanatorií a k moři – ovšem ne kvůli koupání, ale kvůli šokové terapii ponorem do vody. Na Jadranu českým turistům vyvářeli guláš i svíčkovou, líčí historik Jan Pezda v nové knize Slunce, voda, vzduch.
Popis v anglickém jazyce:
Slow down, change your lifestyle, prevent burnout. Issues that we are grappling with today were already relevant in the 19th century. People from the upper classes, including Franz Kafka, went to sanatoriums and to the seaside – not for swimming, but for shock therapy involving immersion in water. On the Adriatic coast, Czech tourists were served goulash and sirloin, according to historian Jan Pezda in his new book Slunce, voda, vzduch (Sun, Water, Air).
Seznam ohlasů
Ohlas
R01:
Complementary Content
Deferred Modules
${title}
${badge}
${loading}
Deferred Modules