OU Portal
  • Log In
  • Welcome
  • Applicants
Z6_60GI02O0O8IDC0QEJUJ26TJDI4
{}

Pomocí tohoto dialogu můžete vyhledat domácí autory, čili autory, kteří jsou vedeni v personálních systémech Ostravské univerzity.

Do našeptávače níže napište hledaný text a tento text bude vyhledán ve jméně nebo příjmení autora. Autoři, kteří budou hledanému textu odpovídat, Vám budou nabídnuti v seznamu. Pomocí myši nebo šipek na klávesnici vyberte požadovaného autora.

Našeptávač : 
Přidat autora k záznamu Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu přidat cizího autora, čili autora, který nemá žádný pracovní ani studijní vztah k Ostravské univerzitě. Takto přidaný autor bude do RIV vykázán jako nedomácí.

Pro přidání autora vepište jeho jméno a příjmení do určených položek.

Jméno :
Příjmení :
Přidat k záznamu Zavřít
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu nahrát soubor PDF. Tento soubor musí obsahovat text tohoto záznamu (text článku, knihy, atd.). Tento soubor je důležitý pro RIV, protože může být použit jako důkaz existence tohoto záznamu.

Pro nahrání souboru klikněte na tlačítko Browse a vyberte soubor, který chcete nahrát. Nahrávání souboru zahájíte tlačítkem Nahrát soubor.

Maximální velikost souboru PDF je omezena na 100 MB.

Soubor : 

Nahrát soubor
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete stáhnout PDF soubor přiřazený tomuto záznamu. Pro stažení souboru klikněte níže na název tohoto souboru a bude Vám nabídnuta možnost soubor uložit.

Věnujte prosím pozornost také velikosti PDF souboru. Velké soubory se mohou stahovat delší dobu, pokud máte pomalé internetové připojení.

Název souboru :
Velikost souboru :
Zavřít
Publikační činnost


preloading...   Probíhá načítání, čekejte prosím...
publicationId :
tempRecordId :
actionDispatchIndex :
navigationBranch :
pageMode :
tabSelected :
isRivValid :
Typ záznamu * : článek v odborném periodiku (J)
Domácí pracoviště * : Katedra chirurgických oborů (11360)
Název * : Hodnocení předoperačního stavu výživy, efekt nutriční podpory u pacientů podstupujících elektivní kolorektální chirurgii
Citace : Tesař, M., Vávra, P. a Ihnát, P. Hodnocení předoperačního stavu výživy, efekt nutriční podpory u pacientů podstupujících elektivní kolorektální chirurgii. Miniinvazívna chirurgia a endoskopia: chirurgia súčasnosti. 2020, 24(4), s. 4-15. ISSN 1336-6572.
Podnázev :
Rok * : 2020
Obor * :
Kód ISSN * : 1336-6572
Oficiální název periodika * : Miniinvazívna chirurgia a endoskopia: chirurgia súčasnosti
Stát vydavatele periodika * : Slovenská republika
Svazek periodika * : 24
Číslo periodika v rámci svazku * : 4
Číslo článku :
Ročník :
Počet stran článku * : 12
Strana od * : 4
Strana do * : 15
Kód UT WoS :
EID :
Poddruh recenzovaného článku : Článek v neimpaktovaném recenzovaném časopise(Jneimp/Jost)
Klíčová slova anglicky * :
malnutrition; colorectal cancer; nutritional screening; protein sipping
Popis v původním jazyce * :
Pacienti s kolorektálním karcinomem (KRK) mají dva zásadní předpoklady k tomu, aby byli nutričně rizikovými – více než 50% pacientů s kolorektálním karcinomem je starších 65 let a přítomnost malignity může indukovat váhový úbytek vedoucí k malnutrici. Dostupné studie uvádějí, že dva ze tří pacientů s CRC předoperačně zhubli, přičemž jeden z pěti o více než 10%. Hodnocení předoperačního výživového stavu pacienta indikovaného k elektivní resekci CRC by mělo tvořit nedílnou součást předoperačních vyšetření a přípravy pacienta. Podle mezinárodních akreditačních standardů je nutriční screening pacientů pro poskytovatele zdravotnických služeb jedním z indikátorů kvality poskytované péče, v praxi však často není vykonáván, jak demonstrují některé uskutečněné studie. Autoři v souhrnném sdělení nabízení up-to-date přehled problematiky hodnocení stavu výživy i výsledků předoperační nutriční podpory pacientů. V rámci dostupných nástrojů se jako nejvhodnější skórovací nutriční systém jeví využívání NRS 2002 a MUST. Předoperační nutriční podpora pacientů s diagnostikovanou malnutricí je jednoznačně doporučována odbornými společnostmi, avšak podpora tohoto doporučení z hlediska evidence – based medicíny je poměrně chabá. Je proto velmi žádoucí, aby byly v budoucnu realizovány prospektivní klinické studie s kvalitním designem zaměřené na hodnocení významu rehabilitace, předoperační nutrice a imunonutrice u pacientů podstupujících elektivní kolorektální chirurgii.
Popis v anglickém jazyce * :
Patients with colorectal cancer (CRC) have two key risk factors for being nutritionally at risk - more than 50% of colorectal cancer patients are over 65 years of age and the presence of malignancy can induce weight loss leading to malnutrition. Available studies demonstrate that two of three patients with CRC have lost weight preoperatively, and one in five patients lost more than 10% of weight preoperatively. According to the international accreditation standards, nutritional screening presents an indicator of quality of provided health care, but it is not performed frequently in clinical practice. In this paper, authors offer an up-to-date review focused on the nutritional screening and outcomes of preoperative nutritional support. Out of standardized nutritional screening tools, NRS 2002 and MUST seem to be the most suitable for daily clinical practice. Preoperative nutritional support of patients with malnutrition is highly recommended by several professional associations. However, data supporting this recommendation are quite week. It is therefore very important to conduct prospective clinical trials focused on the assessment of significance of preoperative rehabilitation, nutrition and imunonutrition in patients undergoing elective colorectal surgery.
Typ zdroje financování výsledku * : Jiné veřejné zdroje
Seznam projektů :
ID Projektu Název projektu
Seznam ohlasů : 
Ohlas
R01: RIV/61988987:17110/20:A2302IPW

© 2019 Centre for Information Technology

  • Technická podpora :
  • Mgr. Olga Blahutová (phone: +420 597 091 129, phone flap for UO: 1129)
  • Ing. Lucie Svitaneková (phone: +420 597 091 108, phone flap for UO: 1108)
Complementary Content
  • ${title}${badge}
${loading}