OU Portal
  • Log In
  • Welcome
  • Applicants
Z6_60GI02O0O8IDC0QEJUJ26TJDI4
{}

Pomocí tohoto dialogu můžete vyhledat domácí autory, čili autory, kteří jsou vedeni v personálních systémech Ostravské univerzity.

Do našeptávače níže napište hledaný text a tento text bude vyhledán ve jméně nebo příjmení autora. Autoři, kteří budou hledanému textu odpovídat, Vám budou nabídnuti v seznamu. Pomocí myši nebo šipek na klávesnici vyberte požadovaného autora.

Našeptávač : 
Přidat autora k záznamu Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu přidat cizího autora, čili autora, který nemá žádný pracovní ani studijní vztah k Ostravské univerzitě. Takto přidaný autor bude do RIV vykázán jako nedomácí.

Pro přidání autora vepište jeho jméno a příjmení do určených položek.

Jméno :
Příjmení :
Přidat k záznamu Zavřít
Zavřít
Publikační činnost


preloading...   Probíhá načítání, čekejte prosím...
publicationId :
tempRecordId :
actionDispatchIndex :
navigationBranch :
pageMode :
tabSelected :
isRivValid :
Typ záznamu * : prezentace (kongresy, sympózia, konference, workshopy)
Domácí pracoviště * : Katedra klinických neurověd (11302)
Název * : Výživa v prevenci rozvoje Parkinsonovy nemoci u rizikových osob
Citace : Borzenko, N., Školoudík, D., Petřeková, K. a Augste, E. Výživa v prevenci rozvoje Parkinsonovy nemoci u rizikových osob. In: Konference Dietní výživa 2022. Praha. 2022.
Podnázev :
Rok : 2022
Obor :
Místo konání : Praha
Stát konání akce : Česká republika
Název akce : Konference Dietní výživa 2022
Datum od :
Datum do :
Druh prezentace : Přednáška
Instituce :
Klíčová slova anglicky :
nutrition, Parkinson's disease, MIND diet, risk, prevention
Popis v původním jazyce :
Parkinsonova nemoc (PN) se řadí mezi nejčastější neurodegenerativní onemocnění. Incidence PN stoupá s věkem. Vzhledem k trendu stárnutí populace bude narůstat poptávka na zdravotní péči u daných pacientů. Dostupná terapie PN je v dnešní době pouze symptomatická, kauzální léčba neexistuje. Symptomy PN onemocnění se postupně prohlubují a zhoršují, což prodražuje a znesnadňuje poskytování zdravotní péče pacientům s touto nemocí. Nyní je jasné, že genetické předpoklady a životní prostředí hrají roli v etiologii a progresi Parkinsonovy choroby. Vzhledem k tomu, že faktory životního prostředí jsou spojeny s majoritou případů PN, je důležité pochopit, jakou roli hraje výživa v prevenci a terapie dané choroby. Nedávné epidemiologické studie odhalily účinky některých živin na snižování rizika vzniku neurodegenerativních onemocnění (např. antioxidanty z ovoce a zeleniny, kofein či Ω-3 masné kyseliny), na druhé straně některé nutrienty mohou přispět k rozvoji degradace buněk nervové soustavy (mléko a mléčné výrobky). Předmětem velkého výzkumu z hlediska neuroprotektivní výživy je dieta MIND, což j ekombinaci středomořské stravy a diety proti vysokému krevnímu tlaku (DASH).
Popis v anglickém jazyce :
Parkinson's disease (PD) is one of the most common neurodegenerative diseases. The incidence of PD increases with age. Due to the aging trend of the population, the demand for health care for these patients will increase. The available PD therapy is currently only symptomatic, there is no causal treatment. The symptoms of PD gradually deepen and worsen, which makes it more expensive and difficult to provide health care to patients. It is now clear that genetic predispositions and the environment play a role in the etiology of Parkinson's disease. Given that environmental factors are associated with most PN cases, it is important to understand the role nutrition plays in preventing the disease. Recent epidemiological studies have revealed the effects of some nutrients on reducing the risk of neurodegenerative diseases (e.g. antioxidants from fruits and vegetables, caffeine, or Ω-3 fatty acids), on the other hand, some nutrients can contribute to the development of the degradation of nervous system cells (milk and dairy products). The MIND diet, a combination of the Mediterranean diet and Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), is the subject of much research in neuroprotective nutrition.
Typ zdroje financování výsledku :
Seznam projektů :
ID Projektu Název projektu
Seznam ohlasů : 
Ohlas
R01:

© 2019 Centre for Information Technology

  • Technická podpora :
  • Mgr. Olga Blahutová (phone: +420 597 091 129, phone flap for UO: 1129)
  • Ing. Lucie Svitaneková (phone: +420 597 091 108, phone flap for UO: 1108)
Complementary Content
  • ${title}${badge}
${loading}