OU Portal
  • Log In
  • Welcome
  • Applicants
Z6_60GI02O0O8IDC0QEJUJ26TJDI4
{}

Pomocí tohoto dialogu můžete vyhledat domácí autory, čili autory, kteří jsou vedeni v personálních systémech Ostravské univerzity.

Do našeptávače níže napište hledaný text a tento text bude vyhledán ve jméně nebo příjmení autora. Autoři, kteří budou hledanému textu odpovídat, Vám budou nabídnuti v seznamu. Pomocí myši nebo šipek na klávesnici vyberte požadovaného autora.

Našeptávač : 
Přidat autora k záznamu Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu přidat cizího autora, čili autora, který nemá žádný pracovní ani studijní vztah k Ostravské univerzitě. Takto přidaný autor bude do RIV vykázán jako nedomácí.

Pro přidání autora vepište jeho jméno a příjmení do určených položek.

Jméno :
Příjmení :
Přidat k záznamu Zavřít
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu nahrát soubor PDF. Tento soubor musí obsahovat text tohoto záznamu (text článku, knihy, atd.). Tento soubor je důležitý pro RIV, protože může být použit jako důkaz existence tohoto záznamu.

Pro nahrání souboru klikněte na tlačítko Browse a vyberte soubor, který chcete nahrát. Nahrávání souboru zahájíte tlačítkem Nahrát soubor.

Maximální velikost souboru PDF je omezena na 100 MB.

Soubor : 

Nahrát soubor
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete stáhnout PDF soubor přiřazený tomuto záznamu. Pro stažení souboru klikněte níže na název tohoto souboru a bude Vám nabídnuta možnost soubor uložit.

Věnujte prosím pozornost také velikosti PDF souboru. Velké soubory se mohou stahovat delší dobu, pokud máte pomalé internetové připojení.

Název souboru :
Velikost souboru :
Zavřít
Publikační činnost


preloading...   Probíhá načítání, čekejte prosím...
publicationId :
tempRecordId :
actionDispatchIndex :
navigationBranch :
pageMode :
tabSelected :
isRivValid :
Typ záznamu * : článek v odborném periodiku (J)
Domácí pracoviště * : Katedra studií lidského pohybu (45050)
Název * : Effects of a Very Low-Carbohydrate High-Fat Diet and High-Intensity Interval Training on Visceral Fat Deposition and Cardiorespiratory Fitness in Overfat Individuals: A Randomized Controlled Clinical Trial
Citace : Cipryan, L., Dostál, T., Litschmannová, M., Hofmann, P., Maffetone, P. a Laursen, P. Effects of a Very Low-Carbohydrate High-Fat Diet and High-Intensity Interval Training on Visceral Fat Deposition and Cardiorespiratory Fitness in Overfat Individuals: A Randomized Controlled Clinical Trial. Frontiers in Nutrition. 2021, 8(21.12.2021), s. 1-13. ISSN 2296-861X.
Podnázev :
Rok * : 2021
Obor * : Sport a aktivity volného času
Kód ISSN * : 2296-861X
Oficiální název periodika * : Frontiers in Nutrition
Stát vydavatele periodika * : Švýcarská konfederace
Svazek periodika * : 8
Číslo periodika v rámci svazku * : 21.12.2021
Číslo článku :
Ročník :
Počet stran článku * : 13
Strana od * : 1
Strana do * : 13
Kód UT WoS : 000739224500001
EID : 2-s2.0-85122252418
Poddruh recenzovaného článku : Článek v impaktovaném časopise (Jimp)
Klíčová slova anglicky * :
carbohydrates; overfat; exercise; body composition; fitness level; health
Popis v původním jazyce * :
Purpose: This randomized controlled parallel-group study examined the effects of a very low-carbohydrate high-fat (VLCHF) diet and high-intensity interval training (HIIT) program over 12 weeks on visceral adipose tissue (VAT) and cardiorespiratory fitness (CRF) level in overfat individuals.Methods: Ninety-one participants were randomly allocated to the HIIT (N = 22), VLCHF (N = 25), VLCHF+HIIT (N = 25), or control (N = 19) groups for 12 weeks. Body composition and CRF were analyzed before the experimental period and after 4, 8, and 12 weeks. Dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) and graded exercise test (GXT) to volitional exhaustion were used for the body composition and CRF assessments, respectively.Results: There were significant between-group differences in the VAT mass and body composition outcome changes. VAT mass decreased after 12 weeks only in the VLCHF and VLCHF+HIIT groups (p < 0.001, median [95% CI]: VLCHF: -142.0 [-187.0; -109.5] g; VLCHF+HIIT: -104.0 [-135.0; -71.0] g). Similarly, changes in body mass, total body fat, trunk fat mass, waist and hip circumferences were distinctly decreased in the VLCHF and VLCHF+HIIT groups, when compared to HIIT and Control groups. Total lean mass significantly decreased in the VLCHF and VLCHF+HIIT groups (-2.1 [-3.0; -1.6] kg and -2.5 [-3.6; -1.8] kg, respectively) after 12 weeks. While the HIIT program significantly increased total time to exhaustion in the GXT, peak oxygen uptake was unchanged.Conclusions: A VLCHF diet, either in isolation or in combination with HIIT, was shown to induce a significant reduction in VAT mass and body composition variables. HIIT alone did not cause such effects on body composition, but improved exercise capacity. Our findings indicate that the VLCHF diet and exercise training provoked different and isolated effects on body composition and CRF.
Popis v anglickém jazyce * :
Typ zdroje financování výsledku * :
Seznam projektů :
ID Projektu Název projektu
Seznam ohlasů : 
Ohlas
R01: RIV/61988987:17450/21:A2202CB9

© 2019 Centre for Information Technology

  • Technická podpora :
  • Mgr. Olga Blahutová (phone: +420 597 091 129, phone flap for UO: 1129)
  • Ing. Lucie Svitaneková (phone: +420 597 091 108, phone flap for UO: 1108)
Complementary Content
  • ${title}${badge}
${loading}