OU Portal
  • Log In
  • Welcome
  • Applicants
Z6_60GI02O0O8IDC0QEJUJ26TJDI4
{}

Pomocí tohoto dialogu můžete vyhledat domácí autory, čili autory, kteří jsou vedeni v personálních systémech Ostravské univerzity.

Do našeptávače níže napište hledaný text a tento text bude vyhledán ve jméně nebo příjmení autora. Autoři, kteří budou hledanému textu odpovídat, Vám budou nabídnuti v seznamu. Pomocí myši nebo šipek na klávesnici vyberte požadovaného autora.

Našeptávač : 
Přidat autora k záznamu Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu přidat cizího autora, čili autora, který nemá žádný pracovní ani studijní vztah k Ostravské univerzitě. Takto přidaný autor bude do RIV vykázán jako nedomácí.

Pro přidání autora vepište jeho jméno a příjmení do určených položek.

Jméno :
Příjmení :
Přidat k záznamu Zavřít
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete k záznamu nahrát soubor PDF. Tento soubor musí obsahovat text tohoto záznamu (text článku, knihy, atd.). Tento soubor je důležitý pro RIV, protože může být použit jako důkaz existence tohoto záznamu.

Pro nahrání souboru klikněte na tlačítko Browse a vyberte soubor, který chcete nahrát. Nahrávání souboru zahájíte tlačítkem Nahrát soubor.

Maximální velikost souboru PDF je omezena na 100 MB.

Soubor : 

Nahrát soubor
Zavřít

Pomocí tohoto dialogu můžete stáhnout PDF soubor přiřazený tomuto záznamu. Pro stažení souboru klikněte níže na název tohoto souboru a bude Vám nabídnuta možnost soubor uložit.

Věnujte prosím pozornost také velikosti PDF souboru. Velké soubory se mohou stahovat delší dobu, pokud máte pomalé internetové připojení.

Název souboru :
Velikost souboru :
Zavřít
Publikační činnost


preloading...   Probíhá načítání, čekejte prosím...
publicationId :
tempRecordId :
actionDispatchIndex :
navigationBranch :
pageMode :
tabSelected :
isRivValid :
Typ záznamu * : článek v odborném periodiku (J)
Domácí pracoviště * : Katedra studií lidského pohybu (45050)
Název * : Adiponectin/leptin ratio increases after a 12-week very low-carbohydrate, high-fat diet, and exercise training in healthy individuals: A non-randomized, parallel design study
Citace : Cipryan, L., Dostál, T., Plews, D., Hofmann, P. a Laursen, P. Adiponectin/leptin ratio increases after a 12-week very low-carbohydrate, high-fat diet, and exercise training in healthy individuals: A non-randomized, parallel design study. Nutrition Research. 2021, 87(March), s. 22-30. ISSN 0271-5317.
Podnázev :
Rok * : 2021
Obor * : Sport a aktivity volného času
Kód ISSN * : 0271-5317
Oficiální název periodika * : Nutrition Research
Stát vydavatele periodika * : Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Svazek periodika * : 87
Číslo periodika v rámci svazku * : March
Číslo článku :
Ročník :
Počet stran článku * : 9
Strana od * : 22
Strana do * : 30
Kód UT WoS : 000635508800003
EID : 2-s2.0-85100745866
Poddruh recenzovaného článku : Článek v impaktovaném časopise (Jimp)
Klíčová slova anglicky * :
Adipokines; Inflammation; Low carbohydrate diet; Exercise; Interleukin-6; Cholesterol
Popis v původním jazyce * :
This study aimed to investigate the effect of a 12-week very low-carbohydrate, high-fat (VLCHF) diet and exercise on biomarkers of inflammation in healthy individuals. Since the anti-inflammatory effects of a ketogenic diet have been established, we hypothesized that the VLCHF diet, along with exercise, would have an additional favorable effect on biomarkers of inflammation. Twenty-four healthy individuals were allocated to the VLCHF diet (VLCHF: N = 12, age 25.3 ± 2.0 years, body mass 66.7 ± 9.8 kg, fat mass 21.5% ± 4.9%), or habitual diet (HD: N = 12, age 23.9 ± 3.8 years, body mass 72.7 ± 15.0 kg, fat mass 23.4 ± 8.4 %) group. Biomarkers of inflammation (adiponectin, leptin, and high-sensitive interleukin-6 [hs-IL-6]) and substrate metabolism (glycated hemoglobin, fasting glucose, triacylglycerides, and cholesterol) were analyzed from blood at baseline and after 12 weeks. The adiponectin-leptin ratio significantly increased in the VLCHF group after the intervention period (ES [95% CL]: -0.90 [ -0.96, -0.77] , P ≤ .001, BF 10 = 22.15). The adiponectin-leptin ratio changes were associated with both a significant increase in adiponectin ( -0.79 [ -0.91, -0.54], P ≤ .001, BF 10 = 9.43) and a significant decrease in leptin (0.58 [0.19, 0.81], P = .014, BF 10 = 2.70). There was moderate evidence of changes in total cholesterol ( -1.15 [ -2.01, -0.27], P = .010, BF 10 = 5.20), and LDL cholesterol ( -1.12 [ -2.01, -0.21], P = .016, BF 10 = 4.56) in the VLCHF group. Body weight (kg) and fat mass (%) decreased in the VLCHF group by 5.4% and 14.9%, respectively. We found that in healthy young individuals, consuming a VLCHF diet while performing regular exercise over a 12-week period produced favorable & nbsp; & nbsp;changes in body weight and fat mass along with beneficial changes in serum adiponectin and leptin concentrations. These data support the use of a VLCHF diet strategy for the primary prevention of chronic diseases associated with systemic low-grade inflammation.
Popis v anglickém jazyce * :
Typ zdroje financování výsledku * : Projekty CEP/Záměry CEZ
Seznam projektů :
ID Projektu Název projektu
Seznam ohlasů : 
Ohlas
R01: RIV/61988987:17450/21:A22029L8

© 2019 Centre for Information Technology

  • Technická podpora :
  • Mgr. Olga Blahutová (phone: +420 597 091 129, phone flap for UO: 1129)
  • Ing. Lucie Svitaneková (phone: +420 597 091 108, phone flap for UO: 1108)
Complementary Content
  • ${title}${badge}
${loading}