|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
UFY / EPPN
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
UFY
/
EPPN
|
Akademický rok
|
2022/2023
|
Akademický rok
|
2022/2023
|
Název
|
Planning and prepar. of the cur. nut.
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Název dlouhý
|
Planning and preparation of the curative nutrition
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
10
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
12
[HOD/SEM]
Cvičení
48
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Angličtina
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Angličtina
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
0
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
The course is conceived as theoretical-practical.
The course objectives are to introduce basic concepts of dietetics, to make clear the historical development of diet system, to introduce classification of diets according to technological bases and according to basic characteristics with emphasis on acquiring knowledge and skills to plan and normalize the menu for general and special diets, to explain technological procedures of dishes for individual diets, to prepare diet dishes for the group of basic, special, diabetic, rational and special diets, to acquire students to follow the right choice of suitable and unsuitable foodstuff or follow the right technological process suitable for a particular diet.
|
Požadavky na studenta
|
The theoretical part: Elaboration and presentation of a project on selected diet.
Practical part: 100 % participation on lectures.
|
Obsah
|
The theoretical part:
1. The diet system - history and up-to-date
2. Classification of diets in practice - according to technological bases
3. General diets
4. Special diets
5. Standardized diets
The practical part:
Practical preparation of therapeutic diets
1. Rational, geriatric and nutritious diet
2. Therapeutic diet for patients with a gastrointestinal tract illness
3. Therapeutic diet for patients with metabolic diseases
4. Therapeutic diet for patients with food allergies and intolerances
5. Therapeutic diet for kidney diseases
Skill practice - create a diet plan, standardization of the diet for one person/more persons, evaluating of the nutritional composition using the nutritional program.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Domácí příprava na výuku
|
50
|
Příprava na zápočet
|
50
|
Konzultace s vyučujícím (včetně elektronické)
|
50
|
Samostudium
|
90
|
Účast na výuce
|
60
|
Celkem
|
300
|
|
Předpoklady
|
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
Students are able to describe the basic technological procedures, explain dietetic use of food, apply principles of HACCP in practical lessons. |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Students master terminology of this subject, are able to define diet as a curative care for patiens, name and describe the basic characteristics of diets, classify diets into Gross according to technological basics, enumerate allowed and unallowed foodstuff, formulate nutritional composition of diets, explain qualitative and quantitative diet view. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Students create the diet plan according to the principles of the diet, suggest recommended doses of food in harmony with the achal possibilities, describe technological process of food preparation, are able to prepare easily digestable diet meals according to the Leeds of the given diet, follow the hygienic and safety rules in the preparation of disis, serve the dietic meals at the right temperature, make a list of a food consumption, buy food and follow their nutritional composition , keep stock records and cost calculation for the preparation of dietary meals, calculate the diet in nutritional software and evaluace their nutritional quality. |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
IC11 - Aktivita ve výuce (při diskusi, skupinové práci apod.) |
IC14 - Laborování / laboratorní práce |
IIA4 - Příprava na vyučování |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
A1 - Přednáška |
A4 - Rozhovor (ve smyslu kladení otázek při fixaci a opakování učiva) |
B1 - Diskuse |
C1 - Pozorování předmětů/jevů/procesů |
D7 - Nácvik a vytváření dalších profesních dovedností (lékařských, právních aj.) |
|
|
|
|