|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
UFY / 1NKNP
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
UFY
/
1NKNP
|
Akademický rok
|
2016/2017
|
Akademický rok
|
2016/2017
|
Název
|
Nauka o potravinách 1
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Název dlouhý
|
Nauka o potravinách 1 - Potraviny rostlinného původu
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
8
[HOD/SEM]
Cvičení
2
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
7 / 10
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ne
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
UFY/NPNK1
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
UFY/NPNK2, UFY/NPNT2, UFY/2NKNP
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
V rámci předmětu se studenti seznámí se základním členění potravin do skupin podle původu a způsobu jejich zpracování. Cílem předmětu je dát posluchačům základní teoretické poznatky o jednotlivých typech potravin rostlinného původu, možnostech jejich zpracování a využití.
|
Požadavky na studenta
|
Pro získání zápočtu musí student splnit tyto podmínky: - 100% účast na cvičeních - textová prezentace o potravině nebo skupině potravin dle zadání vyučující předmětu (hodnocení textové prezentace od 0 do 4 bodů, pro uznání úkolu musí být práce ohodnocena minimálně 2 body) - zápočtový test - splněn při 70 % správných odpovědí z testu
|
Obsah
|
Přehled probírané látky: - Technologie sacharidů - technologie cukru - Technologie sacharidů - výroba čokolády a čokoládových cukrovinek - Technologie sacharidů - cereální suroviny a mlynářství, pekárenská technologie - Technologie sacharidů - výroba těstovin a technologie trvanlivého pečiva - Technologie sacharidů - technologie škrobu a výrobků ze škrobu, sója a výrobky ze sóji - Konzervace potravin - zpracování ovoce a zeleniny - Konzervace potravin - výroba nealkoholických nápojů - Technologie tuků - výroba olejů a tuků, jejich rafinace a modifikace - Fermentační technologie - principy fermentačních technologií, sladařství, pivovarství - Fermentační technologie - lihovarnictví a výroba lihovin - Fermentační technologie - vinařství - Fermentační technologie - výroba droždí, výroba octa - Výroba pochutin a zpracování suchých plodů - káva, čaj, koření, výroba aromat, oříšky, arašídy
Cvičení: - zpracování odborného textu pro prezentaci vybrané potraviny nebo skupiny potravin (pro článek, web, poster apod.)
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kol. Co byste měli vědět o výrobě potravin?. Ostrava, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
-
Základní:
Végh R. Nauka o protravinách 1 - 1. a 2. díl. Studijní opora. Ostrava: LF OU, 2013. ISBN 978-80-7464-587-7.
-
Doporučená:
Odstrčil J., Odstrčilová M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 8070134356.
-
Doporučená:
Kadlec P. a kol. Technologie potravin I, 1. vydání. Praha, 2007. ISBN 80-7080-509-9.
-
Doporučená:
Kadlec P. a kol. Technologie potravin II, 1. vydání. Praha, 2007. ISBN 80-7080-510-2.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Účast na výuce
|
10
|
Konzultace s vyučujícím (včetně elektronické)
|
3
|
Příprava na zápočet
|
30
|
Samostudium
|
20
|
Celkem
|
63
|
|
Předpoklady
|
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Posluchači budou znát základní členění potravin, základní technologie jejich přípravy a zpracování. |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Didaktický test |
Průběžná analýza výkonů studenta |
Zápočet |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
|
|
|
|