|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KHE / TOXNK
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KHE
/
TOXNK
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Lékařská toxikologie
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
4
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / 0
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
KHE/TOXNT
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
- seznámit studenty ze základy obecné toxikologie, vztahu dávky-účinku, stochasticky působících látek,základy experimentální toxikologie a rozdělení jedů a jejich kategorizaci - seznámit studenty se základy speciální toxikologie se zaměřením na bezpečnost potravin¨ - seznámit studenty se základy programu chemické bezpečnosti a legislativy se zaměřením na prevenci otrav z potravin - seznámit studenty s možnostmi toxikologické diagnostiky ( analytické a klinické toxikologie) a terapie otrav. Studenti se seznámí s historií toxikologie a základními metodami toxikometrie, s alternativními metodami včetně metod QSAR. Získají znalosti o závažných toxinech, jak přírodního původu, tak uměle získaných, zejména jedech, které se mohou přirozeně či jako kontaminanty vyskytovat v potravinách nebo pracovním prostředí při zemědělské a potravinářské výrobě. Samostatně se naučí využívat toxikologických databází a bezpečnostních listů pro získání informací. Zvládnou základy posouzení nebezpečnosti jedů pro zdrví člověka. Získají informace o zacházení s jedy a jejich likvidaci, včetně likvidace kontaminovaných potravin a platnou legislativou.
|
Požadavky na studenta
|
Test ze základních znalostí chemie, fyziky, biologie a probírané látky. Samostatné vypracování toxikologické charakteristiky vylosované chemické škodliviny. Požadavky k připuštění ke zkoušce: Více než 60% správných odpovědí v testu. Písemné vypracování toxikologické informace. Ústní zkouška. samostudium.
|
Obsah
|
Přehled probírané látky (12 týdnů): Úvod do lékařské toxikologie, historie, obory toxikologie Metody používané v toxikologie I - klasické experimenty na zvířeti, pozorování, epidemiologické informace Metody používané v toxikologii II - alternativní metody, vztah struktury dávky a účinku (QSAR) Analytické metody v toxikologii, odběr a zajištění vzorku, požadavky správné laboratorní praxi, akreditace, možnosti a omezení analytické toxikologie Vyjadřování a hodnocení výsledků z experimentu či pozorování, LD50, NOAEL, LOAEL ADI, TI aj. Toxicita vybraných anorganických látek s přihlédnutím na výskyt v zemědělských produktech a potravinách Toxicita vybraných organických látek. Přírodní rostlinné a živočišné jedy. Základy programu chemické bezpečnosti, mezinárodní a národní legislativa Základy hodnocení zdravotních rizik chemických kontaminant potravin Prevence otrav v zemědělství a potravinářství, programy ochrany spotřebitele Chemické škodliviny vznikající při přípravě a špatném skladování pokrmů a potravin Základy práce s toxikologickou informací, základy speciální toxikologie, toxicita prvků. Toxikologické informační středisko
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS ,
-
Přednášející:
prof. RNDr. Pavel Danihelka, CSc. (100%),
doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS (100%),
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Velíšek J. Chemie potravin 2. díl. OSSIS, Tábor, 2002. ISBN 80-86659-01-1.
-
Doporučená:
CREMLYN R. Pesticidy. SNTL Praha, 1985. ISBN cnb000012274.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Účast na výuce
|
4
|
Samostudium
|
8
|
Plnění průběžně zadávaných úkolů (včetně korespondenčních úkolů)
|
10
|
Příprava na zkoušku
|
20
|
Konzultace s vyučujícím (včetně elektronické)
|
2
|
Příprava na test
|
20
|
Celkem
|
64
|
|
Předpoklady
|
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Absolvováním předmětu student získá znalosti o toxikologii a toxicitě vybraných látek, zvládne základy hodnocení nebezpečnosti chemických látek v potravinách a pokrmech a možnosti prevence otrav. Umízáklady hodnocení zdravotních rizik chemických kontaminant potravin. Zná možnosti diagnostiky a léčby otrav vyvolaných potravinami. |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Bodové hodnocení |
Průběžná analýza výkonů studenta |
Ústní zkouška |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
|
|
|
|