|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KHE / 30IZH
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KHE
/
30IZH
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Hygiena a epidemiologie
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
10
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / 0
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
KHE/0IZHK
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Hygiena a epidemiologie je předmět, zahrnující celou řadu základních odborností, které spojuje medicínské preventivní zaměření činností s výraznou možností uplatnění prevence primární. Představují tak obrovský rozsah znalostí, které není možné - a ani účelné - odpřednášet během uvedeného rozsahu výuky. Do probírané látky jsou proto zařazeny základní společné charakteristiky oborů hygiena a epidemiologie a jejich význam pro ochranu a podporu zdraví. Z jednotlivých dílčích odborností pak jejich základní charakteristiky a vybraná zajímavá nebo aktuální témata. Studenti tak budou seznámení se základy hygieny životního a pracovního prostředí, problematikou toxikologie, epidemiologií infekčních a neinfekčních nemocí a hygienou výživy, předmětů denního užití a hygienou dětí a mladistvých.
|
Požadavky na studenta
|
Účast na přednáškách 70 %, absolvování testu minimálně s 65% úspěšností (t.j. 51 bodů).
Hodnocení písemné zkoušky:
40 otázek, každá správná odpověď hodnocena 2 body, maximum získaných bodů 80.
80 - 76 (100 b. - 93b.) správných odpovědí výborně
74 - 70 (90 b. - 83 b.) správných odpovědí velmi dobře plus
68 - 64 (79 b. - 72 b.) správných odpovědí velmi dobře
62 - 58 (69 b. - 62 b.) správných odpovědí dobře plus
56 - 52 (58 b. - 51 b.) správných odpovědí dobře
50 - 0 (50 b. a méně) nevyhověl
|
Obsah
|
Přednášky
1. Vztahy mezi člověkem a prostředím. Prevence jako základní princip oboru. Rizikové skupiny. Nejčastější faktory v životním prostředí a jejich biologické účinky. Informace o organizaci výuky.
2. Základy hygieny dětí a mladistvých
3. Hlavní skupiny rizikových faktorů pro neinfekční nemoci. Epidemiologie kardiovaskulárních nemocí.
4. Epidemiologie nádorů. Možnosti primární a sekundární prevence neinfekčních nemocí.
5. Epidemiologie úrazů, návykové látky, infekční etiologie neinfekčních nemocí
6. Speciální epidemiologie respiračních, střevních, krevních a kožních infekcí. Zoonozy. Aktivní a pasivní imunizace. Nozokomiální nákazy a jejich prevence, asepse, antisepse.
7. Definice oborů hygiena a epidemiologie a jejich místo mezi ostatními zdravotnickými obory, možnosti jejich využití a význam pro ochranu a podporu zdraví. Struktura hygienicko -epidemiologické služby a její současná struktura. Postavení v rámci EU. Procesy EIA a SEA.
8. Zásady správné výživy v jednotlivých obdobích života - živiny, minerály, vitamíny. Výchova ke správné výživě
9. Bezpečná potravina - definice - rizika z možné kontaminace. Možnosti ovlivnění zdravotní bezpečnosti potravin - systémy rychlé výstrahy před nebezpečnými potravinami. Posuzování nebezpečnosti potravin. Předměty běžného užívání (PBU), předměty pro styk s potravinami. Hračky - výrobky pro děti do 3 let. Kosmetika - požadavky na její bezpečnost. Možné působení kontaminantů z jednotlivých PBU na zdraví člověka.
10. Pracovní lékařství jako preventivní medicínský obor. Hodnocení zdravotních rizik v pracovním prostředí. Význam pro závodní preventivní péče. Základy toxikologie. Nebezpečné a zvláště nebezpečné jedy. Fyzikální noxy v pracovním prostředí a jejich vliv na zdraví pracujících.
Další témata student musí nastudovat samostatně. Kompletně lze nastudovat z:
1. JANOUT, V., POVOVÁ, J., MATĚJKOVÁ, M. Epidemiologie vybraných infekčních nemocí. Skriptum, 2014. ISBN 978-80-7464-584-6.
2. JANOUT, V., POVOVÁ, J., VAŘECHOVÁ, M. Epidemiologie vybraných neinfekčních nemocí. Skriptum, 2014. ISBN 978-80-7464-574-7.
Kontakt se studenty bude realizován během přímé výuky, mimo přímou výuku prostřednictvím e-mailové komunikace a konzultací v konzultačních hodinách garanta předmětu (konzultační hodiny garanta předmětu budou zveřejněny v rozvrhu garanta) nebo dle individuální domluvy, s přednášejícím dle individuální e-mailové komunikace.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
JANOUT, V., POVOVÁ, J., VAŘECHOVÁ, K. Epidemiologie vybraných neinfekčních nemocí.
JANOUT, V., POVOVÁ, J., MATĚJKOVÁ, M. Epidemiologie vybraných infekčních nemocí.
KOMÁREK, L., PROVAZNÍK, K. Ochrana a podpora zdraví.
POVOVÁ,J.,LUŽNÝ,J.,VAŘECHOVÁ,K. Veřejné zdravotnictví.
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS (100%),
-
Přednášející:
RNDr. Aleš Hozák (10%),
RNDr. Vítězslav Jiřík, Ph.D. (10%),
Mgr. Martina Kovalová, Ph.D. (10%),
doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS (50%),
Mgr. Kateřina Němček, Ph.D. (10%),
Mgr. Dagmar Skýbová (10%),
|
Literatura
|
-
Základní:
JANOUT, Vladimír, Jana POVOVÁ a Kateřina VAŘECHOVÁ. Epidemiologie vybraných neinfekčních nemocí: studijní opora. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-574-7.
-
Základní:
Müllerová D. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2014. ISBN 978-80-246-2510-2.
-
Základní:
Svrčinová P. Hygiena výživy. OU Ostrava, 2009.
-
Základní:
Provazník K. a spol. Manuál prevence v lékařské praxi I. - X.. SZU Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.
-
Základní:
Tuček M., Cikrt M., Pelclová D. Pracovní lékařství pro praxi. Grada Praha, 2005. ISBN 80-247-0927-9.
-
Základní:
Maďar R., Podstatová R., Řehořová J.:. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada, 2006. ISBN 8024716739.
-
Doporučená:
Janout V., Povová J., Matějková M. Epidemiologie vybraných infekčních nemocí. OU v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-584-6.
-
Doporučená:
Jiřík, V. Fyzikální a chemické laboratorní metody v ochraně veřejného zdraví. Ostravská univerzita v Ostravě, 2006. ISBN 80-7368-223-0.
-
Doporučená:
Kudlová, E. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha, Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1735-0.
-
Doporučená:
Hamplová. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena. Triton, Praha, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.
-
Doporučená:
BURSOVÁ, Š. a kol. Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody. Obecná mikrobiologie.. VFU Brno, 2014. ISBN 978-80-7305-741-1.
-
Doporučená:
Šejda J a kol. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Praha, Grada, 2005. ISBN 80-247-1068-4.
-
Doporučená:
Zavadilová, V. Výživa a zdraví: studijní opora. Ostrava: Lékařská fakulta OU, 2014. ISBN 978-80-7464-512-9.
-
Doporučená:
Turek, B. Výživový stav populace a nutriční rizika. SZÚ Praha, 2004. ISBN 80-7071-243-0.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na zkoušku
|
32
|
Samostudium
|
15
|
Účast na výuce
|
10
|
Konzultace s vyučujícím (včetně elektronické)
|
3
|
Celkem
|
60
|
|
Předpoklady
|
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
student zná základní činnosti při zabezpečování veřejného zdraví, předcházení a omezení vzniku a šíření infekčních, hromadně se vyskytujících chorob a chorob podmíněných prací student zná vybrané metody epidemiologické práce student dovede aplikovat získané vědomosti a znalosti v dalších klinických předmětech student je schopen dodržovat zásady zdravého životního stylu student se orientuje v primární a sekundární prevenci student je schopen monitorovat zdravý životní styl, ochranu pacienta, prevenci nozokomiálních nákaz |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
IC11 - Aktivita ve výuce (při diskusi, skupinové práci apod.) |
IC7 - Písemná zkouška |
IIA4 - Příprava na vyučování |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
A1 - Přednáška |
A4 - Rozhovor (ve smyslu kladení otázek při fixaci a opakování učiva) |
|
|
|
|