|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
UFY / 0IPR3
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
UFY
/
0IPR3
|
Akademický rok
|
2022/2023
|
Akademický rok
|
2022/2023
|
Název
|
PRAXE 3 - Výž. v pod. a ochr. veř. zdr.
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Název dlouhý
|
PRAXE 3 - Výživa v podpoře a ochraně veřejného zdraví, průběžná, souvislá
|
Akreditováno / Kredity
|
Ne,
4
Kred.
|
Forma zakončení
|
Praktická
|
Forma zakončení
|
Praktická
|
Rozsah hodin
|
Praxe
80
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
15 / 16
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
UFY/0IPR2
|
Splnit všechny podmiňující předměty před zápisem
|
NE
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
UFY/0IPR4
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
ODBORNÁ PRAXE - průběžná, souvislá. Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na činnosti, které může Nutriční terapeut vykonat pro prevenci a podporu zdraví populačních skupin. Obsahem praxe je příprava edukačních programů s tématikou správného stravování, potravin a technologického zpracování potravin. Cílovou skupinou jsou především děti v MŠ, ZŠ a SŠ, studenti VŠ a pracující osoby (zaměstnanci). Cílovou skupinou jsou také klienti v Domovech pro seniory, účastníci vzdělávání Univerzity 3. věku nebo kurzů zaměřených na výživu a přípravu pokrmů. Mimo edukace lze praxi plnit také přípravou a finálním zpracováním edukačních materiálů s problematikou výživy pro prevenci nemocí, článků do odborného časopisu nebo přípravou prezentace na veřejný seminář, konferenci a edukací veřejnosti v nutriční poradně.
Cíle: vybavit studenty schopnostmi předávat všem populačním skupinám poznatky z oblasti správného stravování, konkrétních výživových doporučení, seznámit je s možnostmi prezentovat profesi Nutričního terapeuta mezi širokou veřejností a to v roli odborníka, který umí objasnit vztah výživy a potravin v podpoře zdraví
|
Požadavky na studenta
|
100% účast na odborné praxi
- omluva z praxe možná v případě vážných zdravotních důvodů nebo neodkladného lékařského vyšetření řešena
dohodou s garantem odborné praxe a stanovením náhrady zameškaného počtu hodin
- dodržovat stanovenou dobu odborné praxe
- platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství
- dodržovat předpisy BOZP a vnitřní předpisy zařízení týkající se hygieny, PO, osobní hygieny a hygieny na
pracovišti
- nosit předepsaný pracovní oděv a obuv, pokrývku hlavy a jiné ochranné pomůcky dle domluvy na pracovišti
- plnit zadané úkoly školitelkou nebo vyučující odborné praxe zodpovědně
- zodpovědně zapisovat praxi do logbooku
- předkládat logbook školitelce nebo vyučující ke kontrole a podpisu (+ razítko)
- zpracovat zadané domácí úkoly a připravovat se na praxi, bude-li vyžadováno
- splnění zápočtu jsou-li splněny výše uvedené podmínky (100 bodů)
- nesplnění jsou-li porušovány podmínky zápočtu (40 bodů)
- hodnocení uděluje garant odborné praxe, pedagogický poradce
|
Obsah
|
Praxe probíhá pod vedením cvičící, garanta odborné praxe. Praxe je realizována na základě smlouvy mezi zařízením a LF OU (individuální nebo rámcová). Praxe probíhá dle předem daného rozpisu po dohodě garanta odborné praxe se zodpovědnou osobou v daném zařízení, která je uvedena ve smlouvě (ředitel MŠ a ZŠ, ředitel Domova pro seniory a nebo jimi určené osoby, jiná zařízení pro realizaci zaměření praxe). Praxe probíhá také v odborné učebně OU LF a nutriční poradně, která je součástí OU LF.
Rozpis termínů je dán rozvrhem hodin, rozvrhem období teoretické a praktické výuky.
Činnosti pro výkon odborné praxe jsou uvedeny v logbooku, který slouží k evidenci a potvrzení splněné praxe studentům.
Náplní odborné praxe je:
-edukace dětí, mládeže, dospělých osob, pracujících, osob ve vyšším věku;
-zaměření na prevenci civilizačních nemocí, především metabolického syndromu, obezity, diabetu mellitu, nemocí pohybového ústrojí, kardiovaskulární onemocnění, to vše v souvislosti se správnou výživou a zdravým životním stylem;
-ústní, praktické předávání informací souvisejících s problematikou ochrany zdraví a prevence před vznikem nemocí.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015. ISBN 9781451195323.
-
Základní:
LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013. ISBN 9780078021336.
-
Základní:
WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 3rd ed.. Oxford: Oxford University Press.Monographs in epidemiology and biostatistics, 2013. ISBN 978-0-19-975403-8.
-
Základní:
LEWIS, David a Margaret LEITCH. Obézní planeta: past zvaná obezita a jak z ní uniknout.. Praha: Naše vojsko, 2017. ISBN 978-80-206-1648-7.
-
Základní:
KUNEŠOVÁ, Marie. Základy obezitologie. Praha: Galén, 2016. ISBN 978-80-7492-217-6.
-
Rozšiřující:
D-A-CH. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. ISBN 978-3-86528-148-7.
-
Doporučená:
Svačina Š., Bretšnajdrová A. Dietologický slovník. Triton, Praha, 2008. ISBN 9788073870621.
-
Doporučená:
KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9.
-
Doporučená:
TUČEK, Milan a Alena SLÁMOVÁ. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. V Praze: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2136-4.
-
Doporučená:
L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. Krause's food & the nutrition care process.. Elsevier/Saunders, 2012. ISBN 9781437722338.
-
Doporučená:
Provazník K., Komárek L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.
-
Doporučená:
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. ISBN 9788024718682.
-
Doporučená:
Gibson R. S. Principles of nutritional assessment. New York, 2005. ISBN 0-19-517169-1.
-
Doporučená:
Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis, 2011. ISBN 978-80254-6987-3.
-
Doporučená:
ŠKRLA, P., a ŠKRLOVÁ, M. Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2616-8.
-
Doporučená:
Hainer V. a kol. Základy klinické obezitologie, 2. přepracované vydání. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3252-7.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Prezentace (prací, projektů aj.)
|
20
|
Odborná praxe (školy, úřady, nemocnice, ústavy)
|
80
|
Plnění průběžně zadávaných úkolů (včetně korespondenčních úkolů)
|
10
|
Příprava na odbornou praxi
|
10
|
Celkem
|
120
|
|
Předpoklady
|
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
- orientuje se v nutričních pojmech; má znalosti o složení a významu potravin pro výživu člověka; orientuje se ve výživových doporučeních pro populaci v ČR |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
- vysvětlí význam výživy v prevenci nemocí a podpoře zdraví; popíše postupy a formy výchovně vzdělávacích aktivit pro podporu a prevenci zdraví |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
- připraví prezentaci, edukační program, edukační text, článek zaměřený na prevenci nemocí a podporu zdraví; věnuje pozornost cílové skupině a přizpůsobí záměr programu věku cílové skupiny; připravuje evaluaci realizovaných edukačních procesů formou dotazníků nebo rozhovoru |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
IC12 - Výkon praxe v odborných zařízeních (školách, nemocnicích, odborných ústavech apod.) |
IC17 - Sebereflexe ústní |
IIA5 - Portfolio |
IIA1 - Zpráva / protokol z odborné / profesní praxe, exkurze |
IIA8 - Diagnostické a výzkumné nástroje (pozorovací archy, dotazníky, interview, posuzovací škály, testy, anamnézy apod.) |
IC10 - Prezentace ve výuce (individuální nebo skupinová) |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
F3 - Studijní praxe |
F4 - Jiná práce s cílovou skupinou v terénu |
A3 - Reproduktivní práce s textem/obrazem/výukovým zdrojem |
C1 - Pozorování předmětů/jevů/procesů |
|
|
|
|